Tips voor een zakelijke profiel foto


Het eerste waar naar gekeken wordt op sites als LinkedIn, Twitter, Facebook en bedrijfswebsite, is de profielfoto. Ook daar krijg je dus geen tweede kans om een eerste indruk achter te laten. Daarom is het belangrijk om daar goed over na te denken.

Maar wat trek je aan op jouw professionele profielfoto? Kleding is een onderdeel van jouw profielfoto, en jouw profielfoto is jouw eerste indruk. Het lijkt simpel, maar het is toch belangrijk om er goed over na te denken. Gelukkig zijn er een paar universele richtlijnen waar je aan vast kan houden.

Hou het simpel
Zorg er allereerst voor dat je effen kleren draagt. Stipjes, streepjes en patronen leiden af.  Dit geldt ook voor de heren, die van die hippe Italiaanse overhemden in de kast hebben hangen, met allemaal printjes aan de binnenkant van de kraag. Kies liever voor effen kleding zodat de aandacht naar je gezicht gaat.

Niet te bloot
Pas op met te veel bloot. Strapless jurkjes kunnen heel mooi zijn, maar in een headshot zie je dan teveel schouders. Ook een laag decolleté kan ook teveel bloot maken. Een bescheiden V-hals kan wel.

Kleding die bij jouw werk past
Pas je kleding aan op de industrie waarin je werkt.

Pas op met wit
Vermijd wit. Sites als LinkedIn hebben al erg veel wit op de pagina, waardoor witte kleding vaak een negatief effect heeft. Zwart werkt daarentegen altijd.

Andere don’ts
Een hoge kraag kan je een korte nek geven. Schoudervulling geeft bij portretfotografie een onnatuurlijke uitstraling.

Gebruik één opvallende kleur
Eén opvallende kleur werkt vaak goed. Denk aan een mooi, donker pak met een felrode stropdas. Zo trekt jouw foto aandacht zonder schreeuwerig te worden.

Sieraden en brillen
Beperk sieraden zoveel mogelijk tot een minimum. Grote oorringen of een in het oog springende ketting vallen teveel op. In het geval van sieraden voor een profielfoto geldt: less is more.
Wanneer je altijd een bril draagt, dan is het logisch deze ook tijdens de fotoshoot op te zetten. Een bril hoort immers bij jou en zorgt voor herkenbaarheid. Houd er wel rekening mee dat sommige brillen kunnen spiegelen. Neem daarom altijd een reservebril mee wanneer je een profielfoto laat maken. Mocht je geen extra bril hebben of wil je persé met een bepaalde bril op de foto? Dan hebben we veelal tijdens de fotoshoot wel een oplossing of kan de spiegeling achteraf verwijderd worden in de nabewerking.

Make-up
Je communiceert met je ogen en je mond. Zorg daarom als vrouw voor een mooie dagmake-up, die je ogen en mond accentueren. Maak je ogen niet te zwart omlijnd. Dit verkleint je ogen en maakt onnodig hard. Kies liever voor een kleur die dichtbij je oogkleur ligt of voor je oogversterkende kleur. Een oogversterkende kleur laat jouw ogen er extra uitspringen.
Kies voor een kleur lipstick die dicht bij de eigen kleur van je lippen ligt. Het wordt anders al snel te schreeuwerig. Zorg dat je goede mascara gebruikt, waarbij je wimpers niet aan elkaar plakken.
Foundation zorgt voor een egale teint van je huid. Let wel op dat je je gezicht niet ‘dicht plamuurt’. Dit ziet er erg onnatuurlijk uit en geeft je bovendien een maskereffect. Controleer ook of je foundation géén SPF bevat. SPF in combinatie met flitslicht zorgt ervoor dat je erg bleek wordt en dat de foto’s minder mooi worden.

Haar
Je haar is net zo belangrijk als je kledingkeuze. Veel mensen zijn geneigd om vlak voor een fotoshoot naar de kapper te gaan. Als je een kort kapsel hebt, is het beter hooguit 1 week van te voren naar de kapper te gaan.
Als je lang haar hebt zorg dan dat je je kapsel draagt zoals je dat altijd doet. Dit zorgt voor herkenning en hierbij voel je je ook het meest op je gemak. Wil je je haar graag los dragen op de foto, stop het haar dan aan één zijde achter je oor. Dit zorgt voor een meer open uitstraling van je gezicht. Je kan ook je lange haar aan één zijde over je schouder dragen. Dit heeft hetzelfde effect als achter het oor stoppen.
Draag je je haar vaak in een paardenstaart of strak naar achteren? Dan is het handig om op de foto ook die staart of knot te tonen. Dit vertelt wat over jezelf en maakt je tevens minder streng in uitstraling.

Baarden
Zorg ervoor dat je baard netjes getrimd is voor je profielfoto. Wil je zowel met baard als zonder op de foto, dan maken we eerst de foto’s met baard en krijg je tussendoor tijd om je te scheren om daarna de foto’s zonder baard te maken.

Lach
Qua expressie zoeken mensen vriendelijkheid en zelfvertrouwen in een profielfoto. Een vriendelijke uitstraling komt door de houding van je mond(lach!) en zelfvertrouwen door de blik in je ogen. Het is de kunst om er betrouwbaar uit te zien en de aandacht van de kijker vast te houden. Laat zien wie jij bent.

Een lekker kleurtje
Een kleurtje is natuurlijk altijd mooi wanneer je op de foto gaat. Maar let erop dat je de dagen voor de fotoshoot niet te lang in de zon of onder de zonnebank ligt. Een lekker kleurtje is mooi, maar rood staat niemand.